divendres, de setembre 08, 2006

Reflexions sobre la campanya “Jo també vull un estat propi”

Aquest post és per aclarir o aprofunditzar i argumentar una mica més el meu comentari que vaig fer al blog de Saül Gordillo, on s’adheria a la campanya “soberanista” de l’altre blocaire Xavier Mir titulada “Jo també vull un estat propi”.

El meu comentari al bloc (http://blocs.mesvilaweb.cat/bloc/1955 “Bloc sense fulls” del periodista Saül Gordillo), deia el següent: “Quan llegeixo aquestes coses, aquestes propostes acabo pensant que els nacionalistes l’únic que busquen és tensar la corda. Que abans no erem una nació reconeguda a l’Estatut, doncs tota l’estona repetint el mateix discurs victimista, ara que l’Estatut ja reconeix que Catalunya és una nació, els nacionalistes que sembla ser que són uns inconformistes per definició, treuen ara el discurs de l’Estat, i així successivament. Tot això per a crispar l’ambient i sense cap altra objectiu. Serà que no hi ha temes pels quals lluitar i temes proposar que estar sempre que si ara la nació, que si ara l’Estat, que si la bandera de pepito és més gran que la de fulanito, que si la terra, que si la espoliació fiscal...”

Aquest petit comentari va ser contestat per moltes persones unes argumentant, com és el cas d’en Xavier Mir i d’altres...bé... és igual. Li vaig comentar que faria un post argumentant més detingudament el perquè del meu desacord amb aquesta campanya, que per mi, repeteixo, respon als interessos dels partits nacionalistes.

Xavier Mir escriu en el seu bloc un post curiós titulat “Mori el nacionalisme! Visca el sobiranisme!” per tant ell no es considera nacionalista, encara que aquest tipus de campanyes tinguin el vist i plau d’ ERC o CiU, que són els dos únics partits que poden veure amb bons ulls aquest tipus de propostes i amb els que es pot veure identificat políticament, encara que els dos siguin formacions nacionalistes. Per tant, i a priori, alguna relació hi ha d’haver entre sobiranistes i nacionalistes.

Bé, he dit que argumentaria el meu comentari i així ho faré. Quan dic que els nacionalistes només busquen tensar la corda amb aquest tipus de propostes senzillament em refereixo a que alimenten l’altre nacionalisme, l’espanyol representat pel Partit Popular. Com es va poder comprovar l’augment de representativitat d’ERC es va deure en gran mesura al discurs nacionalista espanyol del partit que en aquell moment governava que era el PP. Aznar sabia que utilitzant aquell discurs aparentment antinacionalista guanyava vots a la resta d’Espanya i això, al candidat d’ERC li anava com anell al dit, ja que alimentava el seu discurs victimista i antiespanyol.
Als partits radicals els interessa radicalitzar el discurs, ja que és on ells millor es mouen, per tant, tan a ERC com al PP el nivell de crispació i radicalització del discurs entre nacionalisme espanyol o centralisme i a l’altra nacionalisme català o independència els varen fer guanyar popularitat, això si, cadascun a la seva corresponent nació. Xavier encara que diguis que no és una proposta nacionalista serà utilitzada pels sectors nacionalistes tant d’un costat com de l’altre, per que ja neix contaminat, neix fruit d’una hipotètica confrontació que a dos partits PP i ERC (i a CiU segons bufi el vent) els interessa fomentar. No neix del consens, del tracte entre iguals, per que com dius al post anteriorment citat parles d’Espanya com una cosa aliena a Catalunya, no neix d’un pensament federalista, neix d’un pensament nacionalista excloent al no tenir en compte que molts catalans que es consideren espanyols i que volen mantenir una bona relació amb la resta d’espanyols i d’Espanya.
En la segona part del comentari quan dic que hi ha temes més importants dels quals ocupar-se, en cap moment dic que ocupar-se o identificar-se amb els símbols, les banderes, la cultura, la llengua etc... no s’hagi de fer. No ho dic, entre d’altres coses, per que l'organització de la que jo formo part ens identifiquem amb un símbol: el puny, amb unes banderes: la vermella, la senyera i la republicana (tricolor), amb una cultura: la catalana que és perfectament compatible amb l’espanyola, amb unes llengües: català i castellà, però la diferència és que no basem tot el nostre discurs, la nostra existència, en definitiva la nostra raó de ser al voltant d’aquest quatre temes comptats. Nosaltres fem una clara diferenciació entre els nostres símbols i el nostre discurs, una cosa per exemple és defensar el català i la senyera com fa la Joventut Socialista de Catalunya i l’altra és oblidar-se completament dels problemes de la societat com fan per exemple les JERC o la JNC. Sóc conscient que quaranta anys de dictadura franquista van generar certes inèrcies que encara avui tenen el seu ressò en algunes geografies, però també sóc conscient de les inèrcies de vint-i-tres anys de nacionalisme convergent. No estic dient que, per aquells que puguin malpensar, els mètodes d’un i de l’altre siguin comparables, per que evidentment no ho són, simplement estic comparant les inèrcies que han generat.

Per finalitzar voldria entrar una mica en matèria de definir de forma politològica conceptes com Estat, nació o sobirania.
Crec necessari definir i intentar comprendre conceptes com els anteriorment citats per tal d’intentar donar resposta a la següent pregunta: ¿Hi ha cap nacionalista que no sigui sobiranista a l’hora?

(*)Primer concepte, l’Estat: El concepte Estat és un concepte equívoc, és a dir, té diversos significats segons el context en el que sigui utilitzat. Per tant resumint d’una forma esquemàtica els diferents significats que pot tenir aquesta paraula:

1) Forma històrica d'organització política
2) Conjunt d’institucions vinculades al exercici de la coacció legítima.
3) Institucions públiques amb actuació sobre tot el territori estatal.
4) Comunitat política sobirana o Estat Independent.

De totes elles podem extreure un fet comú que és el d’organització. Podríem dir que l’Estat és una màquina que organitza política, econòmica, territorial i socialment un determinat territori. De totes aquestes definicions la que més es podria apropar a la campanya és la última, la d’Estat sobirà independent.
També dir que els elements constitutius de l’Estat són: Població, Territori i Sobirania. Cadascun d’aquests conceptes amplien el propi significat d’Estat. Dir també que la Generalitat de Catalunya és Estat, és a dir, forma part del conjunt de l’Estat espanyol per que de forma sobirana el poble català així ho va decidir amb l’aprovació de la Constitució de 1978, i que el poble de Catalunya és sobirà respecte de les seves pròpies lleis, com ja s’ha vist, els ciutadans i ciutadanes de Catalunya van aprovar l’Estatut d’Autonomia de l’any 1979 i de 2006 el qual només afectarà al territori català. Això implica per altra costat que la llei s’ha de moure dins d’un marc (en aquet cas el constitucional) d’actuació en el qual tots i totes hem d’estar d’acord, és per això, que tots aquells àmbits jurídics compartits amb la resta de l’Estat s’han de negociar a les Corts Generals.
Per concloure aquest apartat ens podríem preguntar ¿què busca aquesta campanya si com hem vist la Generalitat és ja Estat (per definicions (1) (2) i (3) i el poble de Catalunya és sobirà de les lleis que imperen en tot el territori en general ( Espanya) i particular (Catalunya)?

Segon concepte, la nació: És un concepte que va començar a ser utilitzat a finals del s. XVIII per a designar a la comunitat humana que forma el sostrat indispensable d’un estat. Aquest concepte, també equívoc, i per tant subjecte a diverses interpretacions, té dues tradicions: una d’origen francès i l’altre d’origen germànic. Val a dir que jo personalment em decanto més per la concepció francesa que diu el següent: la nació està constituïda per tots aquells que manifesten –directa o indirectament- la voluntat de conviure en una mateixa comunitat política, al marge i per sobre de les diferències religioses, culturals, lingüístiques o ètniques. Per a aquesta versió existeix nació quan existeix voluntat compartida per exercir col·lectivament el poder polític. Per aquesta raó, s’afirma que la nació equival a “un plebiscit quotidià” en el que es manifesta la voluntat política dels seus membres, que afirmen sobretot contra la monarquia absoluta: és la nació qui s’aixeca davant el rei absolut (aquesta ultima consideració queda desfasada, ja que la monarquia és parlamentaria i és un òrgan constitucional).

Per altra banda la tradició germànica, diu que la nació té en canvi un fonament substantiu. Inclús sense tenir consciència, els qui participen de determinats fets – llengua ètnia, usos jurídics, folklore, cultura, mitologia històrica i inclús un caràcter o temperament singular- constituiran una nació, per que aquests elements objectius són l’expressió d’un “esperit o ànima col·lectiva” .

Aquesta és la definició que més agrada als nacionalistes. Ells no volen saber res de la voluntat de viure i conviure de la majoria dels ciutadans, de l’enteniment, de la interrelació i el diàleg com a font de progrés. El seu punt de referència són els fets d’identitat. Per això després escoltem que els immigrants no poden votar ( malgrat treballar, pagar impostos, cuidar els nostres avis, etc.) per que no tenen aquest “esperit que segons ells sí tenen però que ningú veu”. Això és lògica i la resta són tonteries! (ironia).

El tercer concepte és el de sobirania: De forma resumida és la capacitat exclusiva de prendre decisions vinculants per a aquesta població i en el marc d’aquell territori. Des del segle XVIII, aquesta aptitud rep el nom de sobirania. Com ja hem dit abans, els i les catalanes ja són sobirans, van votar la constitució (norma de normes) l’any 1978 i el seu propi Estatut l’any 1979 i ho han tornat a fer el 2006. Per tant que volen dir amb que no són nacionalistes sinó que són sobiranistes? Els ciutadans de Catalunya ja ho són! Amb el seu vot directe a les eleccions i a les consultes populars (referèndum) i amb el vot delegat en els diputats i diputades del parlament voten independentment les seves pròpies lleis, les quals no poden anar en contra de la constitució que prèviament ja havien aprovat juntament amb la resta de ciutadans espanyols.

Per tant, no té cap mena de sentit aquesta campanya titulada “Jo també vull un estat propi”, simplement respon als interessos nacionalistes excloents, busca la crispació, donar raons als nacionalistes espanyols a treure l’altre discurs excloent, i per últim com hem vist no millora la situació actual, per que ja som una nació "cultural" dintre d’una nació "cívica", la nostra institució, la Generalitat, ja és Estat per que forma part del conjunt de l’Estat espanyol i per últim som sobirans per que decidim de forma delegada o directe les nostres lleis.

David Gutiérrez.

(*) Informació extreta del llibre “Introducció a la Ciència Política” del actual conseller de justícia Josep Mª Vallès.

12 Comments:

At 11:31 a. m., Anonymous Anònim said...

Mira que quan era jove, vaig arribar a votar
partits i fer bestieses que ara em fan riure o fins i tot avergonyir. Pero cada cop mes, estic content de no haver caigut mai en l'error de votar el psoe, sobretot despres de llegir filosofades unineuronals com aquesta.
Nano, una de les coses que mes diferencia els socialistes es que nomes escolten, llegeixen i veuen als de la seva corda (pero despres son els mes cosmopolites). Pero tant es, no us n'adoneu (cony, amb una neurona es demanar massa).

 
At 10:45 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola David:
1. No em sembla adient el comentari del senyor anterior. Tts funcionem amb moltes més neurones. L'insultar no porta enlloc.
2. o estic d'acord amb l'apunt teu dient que compartim estat. 'estat és dels espanyols. Els altres anem a redós. I/o com tu dius delegats".
Ací està el problema. Delega'm el teu compte corrent, David, que jo et portaré a bon port, no ho dubtes: Per la igualtat i el socialisme.
¿On queda la igualtat?.
No, ho planteges en lluita i en el marc espanyol. PP i ERC. I què importa això, vist des de lluny?
La societat, que som tots, i s'organitza en ens que avui anomenen ESTATS. I segurament, este estat español del què parles, a bon segur no ens interessa: ni políticament, noi com a companys de viatge, ni com a estrutura a compartir, perquè sempre guanyen i tenen el ressorts per a que així siga.
Tan absurd és anar amb els francesos als catalans del nord com nosaltres amb els españols. er pura mirada universal. I no fem mal a ningú, ans el contrari, el progrés guanya quan esmicolem les necessitats i les fem més pròximes. ¿És dolent les independències de Lituània, Montenegro,etc....i la d'España dels frncesos del XIX, jo crec que no, que fa madurar la societat i l'estri que l'acull anomenat estat.
Rep una cordial salutació, David.

 
At 11:54 a. m., Anonymous Anònim said...

¿on queda el socialisme? company fes una volta per Baix llobregat i mira que han fet de socialista els teus companys de partit!
crec que nomes queda la P de les vostres sigles!

 
At 1:35 p. m., Anonymous Anònim said...

Segons dius en el teu escrit els catalans ja som sobirans perquè varem votar o millor dit els que l'any 1978 podien votar, ja que jo no vaig votar perquè encara no havia nascut i en canvi pateixo les conseqüències d'aquella decisió. Doncs és cert que van votar afirmativament la Constitució actual, ara d'aquí que això ens faci sobirans en va un bon troç.
Perquè seguint la teva lògica m'estàs dient que els ciutadans d'Euskadi no són sobirans, ja que van rebutjar per majoria l'actual constitució i en canvi l'han de patir com qualsevol altre territori que vagi votar Sí. És a dir, els basocs tenen una constitució imposada, i segons tu no són pas sobirans. És a dir seguir la teva lògica una companay "Jo també vull un estat propi" referida a Euskadi sí que tindria sentit?

Igualment sí dius com les diferents eleccions i referèndums som tan sobirans perquè no es pot fer un referèndum d'autodeterminació?, dret reconegut per l'ONU. Això és el què han fet al Quebec 2 cops i ha sortit que volien continuar amb Canadà per ben pocs vots i no ha passat absolutament res. Perquè això no es pot fer aquí? Si surt No jo com a democrata acceptaria els resultats, però com a mínim jo vull que els ciutadans tinguem el dret de dedidir què volem ser, perquè jo considero Catalunya com la meva nació i no em sento identificat amb Espanya, encara que oficalment sigui espanyol.

 
At 1:32 a. m., Anonymous Anònim said...

hola David,

jo també vull un estat propi! com a membre afiliat del PSC.

N'hi ha de comentaris que ens fan mal als ulls, d'altres al cor. Amb l'aprovació de la constitució del 79 ningú és sobirà, ni el poble de Catalunya ni els pobles d'Espanya. Aquella votació determinara si la ciutadania de llavors volia un canvi vigilat i ben lligat o es quedava amb el que hi havia fins el moment.
El dictador va anomenar els seu successor a Joan Carles de Borbó, que va jurar els Fueros de la dictadura sense cap escrúpol. Aquesta imposició del dictador va anar implícita en aquella constitució que la feia monàrquica i catòlica pel títol de reis catòlics que encara tenen i no han renunciat, encara que sigui cap d'estat d'un estat "no confessional".
Ara vull que miris la fotografia de Joan Clos a la pressa com a ministre. Fixa bé la vista i veuràs un crucifix, una bíblia, uns militars i la persona que va imposar el dictador...! Sobirania?

David, jo estic dessabut, molt dessabut d'aquell futur que ens esperava i que mai no ha arribat pas. Se'ns mengen per deixar-nos sense personalitat pròpia, ara és per interès general, però de qui? Del nacionalisme que ens vol obligar a tenir una bandera espanyola i una guarnició militar a canvi de retornar Montjuïc al poble? Del nacionalisme que ha lluitat amb tots els mitjans per a passar el ribot i censurar i retallar l'Estatut aprovat pel 90% del Parlament de Catalunya? Del nacionalisme que alenteix les comunicacions i infraestructures catalanes per ofegar econòmicament a la ciutadania i les empreses de Catalunya? Del nacionalisme que no li interessa que Catalunya tingui un tren d'alta velocitat cap el nord d'Europa per seguir evolucionant social i econòmicament?...

Ara torna't a llegir el teu post i sentiràs dolor al cor al veure'l com queda aplicat a aquell nacionalisme que ens està exclouen a la ciutadania de Catalunya. Una recomanació, llegeix mirant cap a Madrid...

David:
jo també vull un estat propi! i com a membre afiliat del PSC no tinc cap por de dir-ho.

Salutacions

 
At 3:31 a. m., Anonymous Anònim said...

La veritat:

1.- PSOE també és nacionalista, no fotem.

2.- Els únics federalistes espanyols que hi ha actualment sou tu i el Maragall.

3.- Parles del "nacionalisme" català ple de prejudicis, ja d'entrada com una cosa dolenta, infectada de virus, o és més ja de per si sola una malaltia.

4.- ERC és molt més d'esquerres i socialista del que pugui ser el teu partit del puny i la bandera roja, amb la diferència que afegeix a les seves lluites la "qüestió catalana" tant comentada en els llibres d'història des de fa trescents anys.

 
At 1:34 p. m., Blogger Rab said...

Amb tots els respectes, els teus prejudicis i el teu complex d’autodi són per a fer-s’ho mirar...

El problema que teniu els socialistes, és que renegueu de la vostra paraula massa sovint. Zapatero va dir al Palau Sant Jordi que aprovaria l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya. Va mentir i no ho va fer. Com va dir el vostre company Alfonso Guerra, "bien cepillao".

El PSC-PSOE porta dècades enganyant a la gent amb el tema del federalisme. Sempre que heu arribat al poder, no heu fet absolutament res per a fer d’Espanya un estat federal.

A mi no em torneu a enganyar: el PSOE és igual que el PP. Nacionalisme espanyol pur i dur, però amb somriure a la cara. Com l'Aznar de la primera legislatura que llegia català a la intimitat...

Ho demostreu quan pacteu amb el PP la LOAPA, la LOGSE, la Llei de Partits, quan no teniu pebrots de treure el miserable Article 8 de la ‘Carta Magna’, sí, aquest que autoritza l’exercit a actuar contra un futur Parlament de Catalunya que gosés declarar la sobirania del poble català, etc, etc.

Ara ens voleu fer creure que ERC és un partit nacionalista excloent i tens la gosadia de comparar-ho al PP. Més excloent que el PSOE no hi ha ningú: la campanya del vostre candidat (del mateix poble que la meva àvia per cert) es basa únicament en els seus orígens. No té cap projecte de futur per a Catalunya. Bé, m’equivoco, potser si que en té un: assimilar-nos a Espanya completament, en matèria cultural, econòmica i política. Organitzeu sectorials exclusives d’immigrants, no trobes això excloent? Trobo que la prohibició de l’ús del català al Congrés de Diputats és força excloent també. Per no parlar de la vergonya del català a Europa. El govern irlandès aconsegueix que una llengua que no parlen més de 100.000 persones sigui llengua oficial i de treball. Fareu vosaltres el mateix per a acabar amb l'exclusió amb la llengua catalana?

El teu missatge no justifica ni argumenta res que no siguin els teus prejudicis, el vostre sectarisme, i la vostra total submissió al PSOE.

 
At 12:57 a. m., Blogger dguti said...

Primer de tot felicitar a tots els comentaristes les seves aportacions i punts de vista. Encat que penso que no han llegit la totalitat del post, per algunes coses que posen, les quals es contradiuen amb el que jo he posat. També vull dir al company de partit Ricard, que comparteixo plenament tot el que diu, sobre el rei, la transició etc... però quan els ciutadans varen votar la constitució eren soberans, eren el poder constituent, això company és de manual. Per altra banda crec Ricard que no estàs en el partit corresponent, per que no dic res que pugui ofendre a cap company de partit. Pensat-ho.

Bé de totes formes gràcies per la vostra opinió.

salut i república!

 
At 1:45 p. m., Anonymous Anònim said...

David,

El teu discurs sembla consistent, però hi ha errades importants:
1. Catalunya no és un país sobirà. Ho diu la constitució que el teu partit defensa, on l'únic subjecte de sobirania és el poble espanyol. Catalunya només pot triar si accepta un estatut que ve aprovat per les Corts espanyoles. O caixa o faixa. Per tant, de sobirania res de res.
2. Dius que ERC és un partit nacionalista, i que les JERC no es preocupen dels problemes dels joves. Les JERC realitzen moltes campanyes en defensa de la condició juvenil, i van ser els únics que van introduir uan esmena als drets i deures de l'Estatut que heu aprovat perquè s'introduís el principi rector de l'emancipació juvenil, que amb el finançament aprovat ha quedat en paper mullat, malauradament. Apliques una pràctica reduccionista. Seguint això, diríem que la JSC només es preocupa del Rubianes i no dels problemes dels joves. Oi que no es veritat?
3. Els independentistes no tenim una idea de nació basada en un "esperit comú" o "ànima comuna". Defensem un estat perquè creiem que una república catalana serà la millor manera d'aconseguir unes bones condicions de vida per la majoria dels catalans, i pretent aconseguir la república mitjançant el dret a l'autodeterminació, que el teu partit reconeix per a Palestina o el Sàhara però nega per als Països Catalans.
De fet, Esquerra és com el PSOE: un partit d'esquerres que defensa la independència del seu país (el PSOE d'Espanya, ERC dels Països Catalans).

 
At 5:20 a. m., Anonymous Anònim said...

La teva és la teoria eterna dels fonamentalismes extrems. Els altres som els fonamentalistes. Tu no. Que va. Vosaltres sou els sensats i els que us interesseu per la vostra societat. Els altres som els radicals que no pensem més que en les banderes. Ara, com votem coses diferents a vosaltres trenqueu el tripartit i foteu fora el president!!! Perquè vosaltres no sou Fonamentalistes. De cap manera!! Per això utilitzeu recursos del govern aplicats a una opció concreta del referèndum. La única via és la vostra. I si el país està exhaurit, si la construcció desmesurada ha portat un allau immigratori i una baixada de l'index d'escolarització, si els nostres carrers no estan arreglats o les carreteres no estan asfaltades, això us dona igual. Nosaltres som els fonamentalistes...

Fonamentalismes Extrems.

 
At 11:16 a. m., Anonymous Anònim said...

el pitjor de tot es que no sou "Socialistes"


http://ec.grec.net/lexicx.jsp?GECART=0125944

qui va privatitzar Telefonica i unes quantes més ?? el gran "socialista" en Felipe.

Ja no parlo de renagar del marxisme, però on queda la empresa pública per sobre la privada ??

doncs sou un partit que te unes sigles que no concorden amb les polítiques que apliqueu liberal o neo/liberal...

Un partit que ha renagat als seus propis postulats ja no li queda res, només l'objectiu de les poltrones i a mamar del diner públic... amb fortes dosis de populisme de un "món millor"

el meu avi votava Largo Caballero i si pugués tornar i veure en que s'ha convertit el partit, en caballero es moriria del espant....

I una mica de coherencia ja que al sahara tb hi ha un munt de colons marroquins i que jo sapiga seguiu amb la idea de que tenen el dret a al seu estat o com a mínim a un referèndum, però veig que ZP a venut al poble saharaui per que el rei de marroc freni les pasteres....

un partit amb fortes conviccions:

no-nacionalista segur, com en bono, en chavez, l'ibarra, en guerra, en vazquez i un munt més, potser les JSC encara puguin tenir algun dels ideals que varen fundar el vostre partit però quant us asendeixin al PSOE ja veureu que no en queda ni un...........

Uns somiatruites més...

 
At 10:07 a. m., Blogger xfebrer said...

Benvolgut David,
M'has demanat que opinés sobre les teves reflexions i ho faré, encara que la meva opinió és molt personal i no sé si pot ajudar a ningú.
En primer lloc, penso que encara ens falta experiència democràtica per poder opinar i defensar els nostres principis i creences sense ofendre els altres. Normalment s'utilitza l'anonimat perquè, algú diu, que així és pot ser més contundent. Jo no penso el mateix i sempre dono la cara defensant el que crec i respectant l'opinió dels altres, encara que pugui pensar que estan equivocats.
Si la discussió és entre nacionalistes i no nacionalistes, diria que ja som al final del carrer, i tot el que puguin dir uns serà rebatut sistemàticament pels altres i viceversa. Això no vol dir que no sigui interessant escoltar o llegir tots els arguments (no els insults o frases despectives).
No puc entrar a valorar en termes academicistes ni tècnics perquè la meva opinió és més primitiva i moguda pels sentiments.
Entenc que els nacionalistes no en tinguin mai prou, perquè tot el que s'ha aconseguit no és tot el que es demana. És lògic, doncs, que després d'uns acords se'n demanin d'altres.
Hi ha un dret que sistemàticament és rebutjat, quan hi ha possibilitats que et pugui afectar negativament, però que sovint es reconeix quan es tracta d'altres països. És el dret a l'autodeterminació. Personalment estic a favor d'aquest dret per a totes les persones, i a més, estic convençut que, en el nostre cas, no hauria de fer témer als defensors de la unitat espanyola. La negació al dret d'autodeterminació encara dóna ales als que el defensem.
No entro a valorar les diferències entre sobiranisme i nacionalisme, perquè si m'ho demanes jo no et sabré dir si em considero catalanista, nacionalista o sobiranista... en tot cas et podré dir què sento i en què crec.
Per la teva fotografia entenc que no vares viure el franquisme. Jo, sortosament, només vaig viure'n vint anys, però són suficients per haver sofert la repressió de la llengua, i de tota identitat catalana. M'imagino que els espanyols de la meva generació també varen patir altres situacions injustes. Per tot això, no puc acceptar mai comparacions amb models democràtics, per malament que puguin estar funcionant, o encara que no ho comparis, parles d'inèrcies semblants.
A mi em preocupa la política social que pugui defensar el govern de torn, i penso que el tripartit ha obert un front que, encara que no pugui continuar governant, difícilment es tanqui amb un futurible govern de CIU, perquè no estem parlant d'un PP, que cada vegada espanta més la seva derivació a l'extrema dreta i al menyspreu a les institucions democràtiques que ells no poden haver. Malgrat tot, també hi ha gent ferma dins d'aquest partit i per tant les generalitzacions sempre són perilloses.
Jo crec que ERC està per la independència, i si no ho declara obertament és perquè ha escollit treballar des de dintre les institucions democràtiques permeses per la Constitució i l'Estatut. Però això no pot ser mai motiu d'insult o espant, com a vegades passa. De la mateixa manera jo em crec la idea federalista del PSC, o de bona part del PSC, i és una opció tan vàlida i respectable com l'altra.
No estic d'acord amb les acusacions genèriques que alguns anònims et fan, contra els polítics socialistes. Com en les bones famílies, n'hi ha de tots colors i això és una cosa que s'ha d'acceptar d'entrada, sinó ja no es discuteix sinó que s'agredeix.
Per acabar, haig de dir-te que la campanya "Jo també vull un estat propi", és respectable i es pot entendre, encara que no la comparteixis. Els recels es creen quan s'amaga la veritat, no pas quan un declara obertament com pensa. Jo no m'hi he sumat, però probablement el que jo vull no està tan allunyat de la voluntat dels que l'han secundat.
Jo vull un país lliure, just i respectuós amb tothom, al marge de les diferències de raça, religió, llengua i cultura. Per això vull viure en un país que la meva llengua tingui els mateixos drets que tenen les altres llengües, perquè jo sóc tan persona com els altres. És per això que, fins que el català no tingui els mateixos drets que el castellà, hauré de treballar per tal d'exigir una situació justa. Jo també vull poder exercir el dret a l'autodeterminació, no per atacar a ningú, sinó per manifestar el que sóc i vull que se'm reconegui. Jo vull un país de progrés on tothom hi tingui cabuda. Jo vull uns polítics al servei del poble sobirà. Jo vull participar activament en la política del meu poble, la meva nació... no només com a càrrec electe sinó com a ciutadà.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home